top of page
Zoeken
  • dirkverhoeven8

Gebruik de archetypes van Jung voor het vertellen van een goed verhaal

De archetypes van Jung behoren tot de basis. Je zou kunnen stellen, zonder de archetypen van Carl Gustav Jung, geen storytelling.


Storytelling en archetypes zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Archetypes geven een verhaal herkenbaarheid. Zo speelt in het bekende verhaal van Joseph Campell ‘De reis van de held’ het archetype van de held een hoofdrol. En met zo’n archetype kan - in ieder geval ik - me goed identificeren. En dat geldt voor veel lezers van verhalen. Mensen kunnen zich met de karakters (de archetypen) in het verhaal makkelijk identificeren. We kunnen ons daardoor makkelijker voorstellen hoe de karakters zich voelen. Maar waarom is dat eigenlijk zo?


Carl Gustav Jung was een beroemde Zwitserse psychiater en psycholoog die leefde van 1875 tot 1961. Jung was niet alleen de grondlegger van de analytische psychologie, maar besteedde ook veel van zijn tijd aan het bestuderen van sprookjes, mythes, sages.


In verhalen die afkomstig waren uit verschillende tijden en verschillende delen van de wereld ontdekte hij vergelijkbare patronen en thema's. Hij bedacht dat we niet allemaal met '’een schone lei' worden geboren, maar dat er een aantal elementen 'voorgeprogrammeerd' zijn in onze psyche. Jung noemde deze elementen ‘archetypen’ en beweerde ook dat ze 'universeel' zijn.

Omdat wij zelf allemaal die archetypen is ons hebben, snappen we wat er emotioneel speelt bij zo’n karakter. Met als gevolg dat we ons dus ook meer kunnen inleven.

In totaal identificeerde Jung 12 afzonderlijke archetypen. Ze hebben zo allemaal hun eigen eigenschappen die het personage in het verhaal vooruit stuwen. Maar ze bezitten ook zwakheden, dat zijn vaak de uitdagingen die ze moeten overwinnen in het verhaal.


Voordat ik ze opsom, bedenk even een aantal van je favoriete blockbusters en de hoofdpersonen in die films. Als het goed is, ga je het archetype dat ze vertegenwoordigen hieronder herkennen. Als je er één te binnen schiet is het leuk als je ze in de reactie achterlaat.


1. De held

Kenmerken: Kracht, moed

Zwakke punten: arrogantie, grootheidswaanzin


2. De soeverein

Kenmerken: orde, stabiliteit, controle

Zwakke punten: recht, hebzucht


3. De tovenaar

Kenmerken: perceptie, intuïtie

Zwakke punten: arrogantie, bedrog


4. De wijze

Kenmerken: wijsheid, intelligentie

Zwakke punten: passiviteit, arrogantie


5. De maker

Kenmerken: non-conformiteit, verbeelding

Zwakke punten: over dramatisering, perfectionisme


6. De nar

Kenmerken: humor, oneerbiedigheid

Zwakke punten: verkeerd begrepen worden, inefficiëntie


7. De onschuldige

Kenmerken: vertrouwen, eerlijkheid

Zwakke punten: naïef, ontkenning


8. De verkenner

Kenmerken: onafhankelijkheid, moed

Zwakke punten: doelloosheid, vervreemding


9. De rebel

Kenmerken: risico nemen, individualiteit

Zwakke punten: wetteloosheid, fanatisme


10. De minnaar

Kenmerken: behoren, zelfopoffering

Zwakke punten: obsessie, jaloezie


11. De burger

Kenmerken: eerlijkheid, verantwoordingsplicht

Zwakke punten: gerechtigheid, roekeloosheid


12. De verzorger

Kenmerken: mededogen, empathie

Zwakke punten: arrogantie, grootheidswaanzin

208 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page